kennismakingsgesprekken donorschap en co-ouderschap
header twee vaders co ouder donor

Voor wie is WensouderCafé

Donorschap
WensouderCafé faciliteert kennismakingsgesprekken tussen alleenstaande vrouwen, stellen en mannen die zaaddonor willen worden.
In Nederland wordt deze donor een C-donor genoemd. Dit is, in tegenstelling tot iemand die doneert via een vruchtbaarheidskliniek of ziekenhuis (B-donor), iemand die je dus persoonlijk leert kennen. (A-donor staat voor anonieme donor, dit is Nederland verboden.) Het is voor deze constructie  belangrijk dat je elkaar vooraf goed leert kennen en dat verwachtingen en wensen worden uitgesproken en op elkaar worden afgestemd. Het is daarnaast belangrijk om afspraken over bijvoorbeeld de mate van onderling contact en eventueel contact tussen donor en kind, vast te laten leggen door een familierecht advocaat in een donorcontract. Wanneer je kiest voor een C-donor heb je de keuze om via een kliniek te insemineren of dit thuis te doen via zelfinseminatie.

Donorschap stel zwangerschap kinderwens
co-ouderschap zwangeschap kinderwens alleenstaand

Co-ouderschap
WensouderCafé faciliteert kennismakingsgesprekken tussen wensvaders en wensmoeders die er voor kiezen om op vriendschappelijke basis een gezin te willen vormen. Wanneer je de opvoeding wilt delen en het belangrijk vindt dat het kind door beide ouders wordt opgevoed, kun je kiezen voor een co-ouderschapsconstructie. Dit hoeft natuurlijk geen 50/50 verdeling te zijn maar kan naar wens worden ingevuld. Als homo stel kun je bijvoorbeeld besluiten om samen met een alleenstaande vrouw of lesbisch stel een gezin te willen vormen. Het is belangrijk om afspraken over bijvoorbeeld erkenning en ouderlijk gezag of de verdeling van de zorg voor het kind vast te laten leggen door een familierecht advocaat in een ouderschapsplan.

Bovenstaande tekst is een beknopte uitleg over donor- en co-ouderschap. Tijdens de Wensoudercafés wordt voorlichting gegeven door een familierecht advocaat en is er ruimte om vragen te stellen. 

co-ouderschap zwangeschap kinderwens alleenstaand